Bogactwa

Kamienie szlachetne

To największe bogactwo Sri Lanki. Wydobywane są tu od wieków. Kopalnie to głębokie szyby studnie z których rozchodzą się liczne korytarze. Urobek wyciągany jest w koszach na powierzchnię i oceniany przez specjalistów.

Drugą metodą jest wydobywanie piasku z dna rzeki i przepłukiwanie. Wszystkie prace wykonywane są ręcznie kamienie są selekcjonowane i trafiają do szlifierzy, jubilerów i klientów. Na wyspie występują prawie wszystkie kamienie szlachetne oprócz diamentów. Można je zakupić w specjalistycznych sklepach wraz z certyfikatami a w Polsce oprawić w pracowni złotniczej.

SZAFIR– Najwyżej ceniony szafir cejloński posiada barwę bławatkową. Szafir występuje również w kolorze pomarańczowym, granatowym, żółtym i bezbarwnym. Największe kryształy o wadze 20 kg nie posiadają wartości jubilerskiej. Kamienie w szlifie kaboszonowym posiadają astretyzm czyli efekt gwiazdy. Szafiry występują również w Polsce w okolicach Karpacza. 400 karatowy kamień Blue Belle of Asia znaleziony na Sri Lance obecnie znajduje się w Wielkiej Brytanii w koronie królewskiej. Szafir chroni przed nieszczęściem, kłamstwem, zdradą potrafi uszczęśliwiać. Pomaga w leczeniu przeziębień, wspomaga serce, uspokaja. Daje czystość myśli i wytrwałość w dążeniu do celu i pogodę ducha.

RUBIN – Kolor czerwony, różowy. To jeden z najpiękniejszych kamieni szlachetnych. Jest symbolem namiętności i miłości, wspomaga słabe serce, chroni przed złymi mocami, potrafi przedłużyć życie, zwalcza gorączkę, zwiększa wrażliwość, chroni przed nieszczęściem. Rubin jest odpowiedzialny za pozytywne myślenie i radość życia.

AMESTYT – Kolor fioletowy. Stosowany w medycynie od wieków. Usuwa lęki i nostalgię działa kojąco. Przynosi spokój uwalnia od zmęczenia daje zdrowy i mocny sen posiada moc, która daje satysfakcję w życiu seksualnym. Pomocny w leczeniu niskiego ciśnienia, poprawia koncentrację, odnajduje ukryte talenty. Odsuwa od nas wszelkie nieszczęścia i zapewnia bezpieczeństwo.

BLUE TOPAZ – Kolor niebieski. Posiada ochronną aurę. Przeciwdziała depresji, opóźnia proces starzenia się sprzyja długowieczności. Pomaga w chorobach układu nerwowego, korzystnie wpływa na układ pokarmowy. Polecany dla podróżników. Twórców obdarza artystyczną inspiracją.

ALEKSANDRYT – Kolor uzależniony od rodzaju oświetlenia. Zielony w świetle naturalnym, czerwony w świetle sztucznym. Ta właściwość występuje ze względu na obecność tlenku chromu w minerale. Odnaleziony na Uralu w 1830 roku swą nazwę zawdzięcza carowi Aleksandrowi II, który w tym czasie obchodził swoje 24 urodziny. Bardzo rzadki i kosztowny kamień rozwija wyobraźnię i zdolności twórcze, daje harmonię między duszą a ciałem. Posiada moc uzdrawiania. Oczyszcza krew, chroni przed chorobami trzustki. Pomaga wyjść z trudnej życiowej sytuacji. Chroni przed alkoholizmem. Największy aleksandryt o masie 66 karata odnaleziono na Sri Lance.

KAMIEŃ KSIĘŻYCOWY – Kamień o perłowym połysku na Sri Lance występuje w kolorze blado-niebieskim przypominającym księżycową poświatę. Pomaga w rozwiązywaniu problemów duchowych i uspakaja, rozbudza intuicję i dobroć serca. Daje poczucie bezpieczeństwa i pewności siebie. Przynosi szczęście, sprzyja zakochanym i hazardzistom. Pomaga w medytacji. Kamień należy kłaść w świetle księżyca, które daje mu energię.

IMG_0595

Przyprawy

Najważniejszym produktem eksportowym Sri Lanki jest cynamon. Stanowi 80% światowego rynku. Mieszanka  pieprzu, gałki  muszkatołowej, kardamonu, goździków, kurkumy, kolendry, anyżu, kminu, listków curry i chili stanowi podstawowy dodatek do dań kuchni lankijskiej. Każda gospodyni posiada swój przepis na łączenie tych przypraw  w odpowiednich proporcjach i tworzy niepowtarzalny smak rice and carry, który jest podstawą lokalnej kuchni. Serwowane na śniadanie, obiad i kolację.

Herbata

Przybyła na Cejlon w latach 70-tych XIX wieku. Młody Szkot James Taylor pracując w ogrodach Paradeniya posadził pierwsze drzewa herbaciane. Wcześniej na Sri Lance uprawiana była kawa, którą zaatakowała nieznana choroba zwana rdzą kawową. Taylor przyczynił się do stworzenia plantacji herbaty na wyspie. Sri Lanka jest czwartym największym producentem herbaty na świecie po Chinach, Indiach, Kenii i największym eksporterem.

Herbata tu produkowana różni się od siebie pod względem intensywności aromatu. Najkorzystniej rozwija się na terenach górzystych na różnych poziomach od 600 do 2000 m. n.p.m. Najlepszej jakości zbierana jest na wysokości 1200 metrów n.p.m. zwana ,,high grown tea”. Drzewka herbaciane przycinane są do wysokości 1 metra. Dają dobrej jakości produkt prze 50 lat.

Kobiety po zerwaniu kilku najświeższych liści wracają do tego samego drzewa po 7 dniach. Produkowana jest tu herbata czarna, zielona, biała, srebrna, złota. Posiada specjalne oznaczenia określające klasę herbaty ze względu na rodzaj i wygląd liści. Herbata jest ręcznie zbierana cały rok przez Tamilki do specjalnych koszy zawieszonych na głowie, przewożona do fabryki, poddawana procesowi, rolowania, segregacji, fermentacji i suszenia. Maszyny rolujące rozdrabniają liście z których uwalniają się enzymy. To właśnie nim herbata zawdzięcza smak i zapach. Liście są dzielone ze względu na wielkość od której uzależniona jest moc naparu. Duże liście dają słaby napar natomiast małe listki bardzo mocny. Herbata traci 1/4 swojej wagi. W jednej z 1600 fabryk, które znajdują się na wyspie czarna herbata leżakuje około 2 godzin w wilgotnym miejscu. Kolejnym etapem produkcji jest suszenie i sortowanie. Suszenie odbywa się w piecach opalanych drewnem. Następnie produkt jest oczyszczany z gałązek i dzielony na różne gatunki. OP-herbata bardzo słaba, PEKOE-herbata słaba, BOP-herbata średnio mocna, BOPF- herbata mocna, DUST 1-herbata bardzo mocna. Najmniej cenioną jest herbata w torebkach ze względu na niską jakość produktu. W sprzedaży dostępne są również herbaty z dodatkiem suszonych owoców lub kwiatów. Każda partia testowana jest przez kiperów. Ich opinia dyktuje ceny na aukcjach, które odbywają się dwa razy w tygodniu w Kolombo. Na Sri Lance herbatę pije się z odrobiną mleka i dużą ilością cukru. Herbata zielona zachowuje jasny kolor ponieważ bo przewiezieniu do fabryki jest suszona i nie poddawana procesowi fermentacji. Do produkcji białej, złotej i srebrnej zbiera się nie rozwinięte pączki listków i poddaje suszeniu. Herbaty te charakteryzują się słomkowym kolorem, łagodnym, smakiem i wysoką ceną. Na plantacjach pracuje 300 tys. tamilskich zbieraczek. Przy fabrykach znajdują się sklepy w których możemy zakupić oryginalny produkt. Herbata Cejlońska to nazwa zarezerwowana jedynie dla herbaty wyprodukowanej i pakowanej na miejscu, wyselekcjonowanej przez specjalistów i opatrzonej specjalnym logo z wizerunkiem lwa. Herbata zawiera witaminę A, A1, B2, C, K. Pobudza, zmniejsza zmęczenie, redukuje stres, działa kojąco na oczy. Zmniejsza ryzyko powstania udaru, chorób serca, raka, wzmacnia szkliwo, pobudza, działa bakteriobójczo.

 

Palma Kokosowa

Drzewo, które zaspakaja wszystkie życiowe potrzeby człowieka. Orzech posiada 70% tłuszczu, 14% cukru, 7% białka, witaminę C i potas. Miąższ używany w cukiernictwie i kosmetyce, mleczko i olej w kuchni, płyn z orzecha stosowany jest przy problemach żołądkowych. Włókno kokosowe używane do produkcji lin, szczotek, koszy. Z drewna wyrabia się łodzie, meble, instrumenty muzyczne. Z liści powstają dachy. Skorupy orzechów służą do produkcji węgla drzewnego i mycia słoni. Z korzeni uzyskuje się płyn do płukania ust. Przemysł filmowy wykorzystuje odgłos uderzeń orzecha jako znakomity podkład dźwięku koni w galopie. Na Sri Lance znajdują się olbrzymie plantacje palmy kokosowej przynoszące bardzo duże zyski.

Kauczuk

Otrzymywany z drzewa kauczukowca. Mleczny sok spływa do naczynia umieszczonego poniżej nacięcia na korze w kształcie litery V. Uprawiany jest w wilgotnym i tropikalnym klimacie. Posiada właściwości elastyczne niezbędne do produkcji gumy, opon, kabli, klei. Był wykorzystywany w Ameryce jeszcze przed odkryciem jej przez Kolumba.

Z każdego drzewa można uzyskać 5 kg surowca. Zebrane mleczko jest oczyszczane i podlega dalszej obróbce w zakładach przemysłowych. Obecnie na dużą skalę produkuje się kauczuk syntetyczny, który pomału wypiera z rynku produkt naturalny.

Poprzez dalsze korzystanie z serwisu zgadzasz się na korzystanie z plików cookie sprawdź

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close