Kandy * Nuwara Eliya * Yala

  • Czas trwania: 3 dni

Dzień 1:  Wyjeżdżamy z hotelu wczesnym rankiem, kierując się do sierocińca słoni Pinnawala.  Degustacja na plantacji ananasów i orzechów nerkowca. W Pinnawala karmimy słonie owocami, małe słoniątka mlekiem z butelki na tarasach nad rzeką oglądamy ich kąpiel. Możliwe safari na słoniu. Zwiedzamy muzeum i obserwujemy proces produkcji papieru z odchodów słonia. Ogrody z przyprawami gdzie […]

Dzień 1: 

  • Wyjeżdżamy z hotelu wczesnym rankiem, kierując się do sierocińca słoni Pinnawala.
  •  Degustacja na plantacji ananasów i orzechów nerkowca.
  • W Pinnawala karmimy słonie owocami, małe słoniątka mlekiem z butelki na tarasach nad rzeką oglądamy ich kąpiel. Możliwe safari na słoniu.
  • Zwiedzamy muzeum i obserwujemy proces produkcji papieru z odchodów słonia.
  • Ogrody z przyprawami gdzie zapoznamy się ze wszystkimi gatunkami, które rosną na wyspie. Zobaczymy jak pozyskuje się cynamon do czego służą goździki jak smakuje toddy napój z palmy kokosowej. Możemy poddać się masażowi i zakupić produkty medycyny ajurwedyjskiej.
  • Po drodze mijamy muzeum kolejnictwa i muzeum maszyn drogowych.
  • Przed wjazdem do centrum Kandy odwiedzamy ogrody botaniczne Paradenia o powierzchni 60 ha w których rośnie 4000 roślin. Młody Szkot James Taylor posadził pierwsze sadzonki herbaty.
  • Obiad w restauracji z której rozciąga się przepiękna panorama Kandy.
  • Pracownia batiku, wyrobów z drewna i szlifierni kamieni szlachetnych które są jednym z największych bogactw Sri Lanki. Przyjrzymy się pracy jubilerów i szlifierzy oraz zobaczymy film o sposobie ich pozyskiwania.
  • Świątynia Zęba Buddy najważniejsze miejsce pielgrzymek Lankijczyków, świątynie hinduistyczne, święte drzewo Bo, kościół anglikański, zobaczymy liczne dary składane przez wiernych, muzeum słonia Radzia, który przez lata nosił Ząb Buddy w czasie święta Perahera. Ciekawym miejscem jest fosa otaczająca kompleks dziś już bez pływających w niej krokodyli oraz biblioteka z księgami zapisywanymi na liściach palmowych Buddyjski mnich za drobną opłatą może zawiązać na ręku białą nić na szczęście.
  • Pokaz tańców regionalnych.
  • Powrót do hotelu i kolacja.

Dzień 2: 

  • Po śniadaniu wyjazd do Nuwara Eliya. Po drodze poznamy smak owoców tropikalnych z których słynie ten region durian i jackfruit. Przez kilka godzin będziemy mogli podziwiać plantacje herbaty, zatrzymamy się w jednej z fabryk aby zobaczyć proces produkcji i poddać się degustacji.
  • Przy wszystkich fabrykach znajdują się sklepy w których możemy dokonać zakupów.
  • Na trasie zobaczymy Tamilki zbierające liście herbaty za drobną opłatą możemy zrobić wspólne zdjęcia.
  • Obiad przy wodospadzie Ramboda z widokiem na plantacje. Jadąc w kierunku Nuwara Eliya zobaczymy liczne wodospady oraz świątynię hinduistyczną bogini Gayatri. Na miejscu zwiedzamy Grand Hotel dawną siedzibę gubernatora, pole golfowe, Hill Club – klub angielskich dżentelmenów, park Victorii, lokalny bazar, budynek poczty w stylu Tudorów, liczne sklepiki i knajpki z lokalnym jedzeniem. Przy torze wyścigów konnych możemy wybrać się na spacer przy jeziorze Gregory.

Dzień 3: 

  • Bardzo wczesnym rankiem wybieramy się na Równinę Hortona.
  • Nasz spacer to 4 godziny wędrówki wśród trawiastych równin, strumyków i wodospadów w kierunku stromych urwisk skalnych zwanych końcem świata
  • Do pokonania 8 km. Możemy spotkać wiele zamieszkujących ten teren zwierząt m. in. gigantyczne wiewiórki, kury cejlońskie, mundżaki, małpy, rysie, dzikie świnie, łasice.
  • Trzeba zabrać ciepłe ubranie rano i wieczorem jest zimno. W tym rejonie często kropi deszcz.
  • Obiad w lokalnej restauracji. Jedziemy do parku Yala jednego z największych na wyspie.
  • W parku poruszamy się jeepem. Poszukujemy azjatyckich słoni i lamparów, możemy spotkać krokodyle, żółwie lądowe, bociany szare, makaki, kameleony, bawoły, jelenie, jaszczurki, kury cejlońskie, czaple, ibisy, tukany, papugi, króliki, orły, sowy, jastrzębie.
  • Na plaży znajduje się pomnik ofiar tsunami, którego fala dotarła aż tutaj.

Poprzez dalsze korzystanie z serwisu zgadzasz się na korzystanie z plików cookie sprawdź

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close