Pinnawala

Największe na świecie skupisko słoni azjatyckich żyjących w niewoli. Utworzone w 1975 roku. Obecnie przebywa tu 80 słoni. Są karmione liśćmi i korą z drzew oraz owocami. O godzinie 9.15 i 13.15 małe słoniątka karmione są mlekiem z butelki. Natomiast w godzinach 10-12 i 14-16 słonie prowadzone są nad rzekę gdzie zażywają kąpieli. Możemy je obserwować z tarasów a nawet zejść nad rzekę nakarmić bananami i zrobić kilka wspólnych zdjęć. Niezwykłą atrakcją jest spacer na grzbiecie słonia. Pierwsze słonie, które tutaj trafiły były ofiarami starć z ludźmi, którzy bronili swojego dobytku. Niektóre z nich straciły matki po wypadku kolejowym czy drogowym. Niektóre odniosły rany w czasie wojny. Obecnie małe rodzą się na terenie sierocińca i żyją w stadach z matkami.

Słonie żyją około 60 lat. Ciąża trwa 21 miesięcy. Samica rodzi jedno młode, które karmi przez 10 miesięcy. Dojrzałość płciową osiąga w wieku 12 lat.
Słonie chodzą na paluszkach mają 5 paznokci na przednich nogach i 4 na tylnych. Porozumiewają się między sobą dźwiękami o bardzo niskiej częstotliwości. Ciosy występują zarówno u samców jak i samic. Słonie azjatyckie są znacznie mniejsze od słoni afrykańskich. Na dużej głowie mają wgłębienia tzw.guzy kostne. Poruszają się z prędkością 15 km/h. Znakomicie pływają. Lubią kąpiele błotne. Osiągają wagę do 5 ton.
Słonie azjatyckie mają łagodne usposobienie i łatwo dają się tresować, jednak to właśnie one przeraziły Aleksandra III Macedońskiego i skłoniły do odwrotu.

Poprzez dalsze korzystanie z serwisu zgadzasz się na korzystanie z plików cookie sprawdź

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close