Bogactwa

Kamienie szlachetne

Sri Lanka zwana jest wyspą klejnotów, które są jej największym bogactwem.  Szczególnie pożądanym jest szafir cejloński występujący tylko w jednym miejscu na świecie, niezwykle piękny i bardzo cenny. 

Kopalnie to głębokie szyby z których rozchodzą się liczne korytarze. Urobek wyciągany jest w koszach na powierzchnię i oceniany przez specjalistów. Drugą metodą pozyskiwania kamieni jest przepłukiwanie piasku  z dna rzeki. Wszystkie prace wykonywane są ręcznie. Kamienie są selekcjonowane i trafiają do szlifierzy, jubilerów. Na wyspie nie występują diamenty, szmaragdy i opale. Biżuterię można kupić w specjalistycznych sklepach wraz z certyfikatami.

SZAFIR  cejloński posiada barwę bławatkową występuje również w kolorze pomarańczowym, granatowym, żółtym i bezbarwnym. Kamienie w szlifie kaboszonowym posiadają asteryzm czyli efekt gwiazdy. Szafiry występują również w Polsce w okolicach Karpacza. Najsłynniejszy szafir na świecie Blue Belle of Asia o wielkości 400 karatów posiada pawi kolor i doskonałą przejrzystość. Został znaleziony na Sri Lance w 1926 roku w mieście klejnotów Ratnapura. Szafir chroni przed zdradą, kłamstwem, nieszczęściem  potrafi uszczęśliwiać. Pomaga w leczeniu przeziębień, wspomaga serce, uspokaja. Daje czystość myśli i wytrwałość w dążeniu do celu i pogodę ducha.

RUBIN kolor czerwony lub różowy. To jeden z najpiękniejszych kamieni szlachetnych. Jest symbolem namiętności i miłości, wspomaga słabe serce, chroni przed złymi mocami, potrafi przedłużyć życie, zwalcza gorączkę, zwiększa wrażliwość, chroni przed nieszczęściem. Rubin jest odpowiedzialny za pozytywne myślenie i radość życia.

AMESTYT kolor fioletowy stosowany w medycynie od wieków. Usuwa lęki i nostalgię działa kojąco. Przynosi spokój uwalnia od zmęczenia daje zdrowy i mocny sen posiada moc, która daje satysfakcję w życiu seksualnym. Pomocny w leczeniu niskiego ciśnienia, poprawia koncentrację, odnajduje ukryte talenty. Odsuwa od nas wszelkie nieszczęścia i zapewnia bezpieczeństwo.

BLUE TOPAZ kolor niebieski posiada ochronną aurę. Przeciwdziała depresji, opóźnia proces starzenia się sprzyja długowieczności. Pomaga w chorobach układu nerwowego, korzystnie wpływa na układ pokarmowy. Polecany dla podróżników. Twórców obdarza artystyczną inspiracją.

ALEKSANDRYT kolor uzależniony od rodzaju oświetlenia, zielony w świetle naturalnym, czerwony w świetle sztucznym. Ta właściwość występuje ze względu na obecność tlenku chromu w minerale. Odnaleziony na Uralu w 1830 roku swą nazwę zawdzięcza carowi Aleksandrowi II, który w tym czasie obchodził swoje 24 urodziny. Bardzo rzadki i kosztowny kamień rozwija wyobraźnię i zdolności twórcze, daje harmonię między duszą a ciałem. Posiada moc uzdrawiania. Oczyszcza krew, chroni przed chorobami trzustki. Pomaga wyjść z trudnej życiowej sytuacji. Chroni przed alkoholizmem. Największy aleksandryt o masie 66 karata odnaleziono na Sri Lance.

KAMIEŃ KSIĘŻYCOWY kamień o perłowym połysku na Sri Lance występuje w kolorze perłowym lub blado-niebieskim przypominającym księżycową poświatę. Pomaga w rozwiązywaniu problemów duchowych i uspakaja, rozbudza intuicję i dobroć serca. Daje poczucie bezpieczeństwa i pewności siebie. Przynosi szczęście, sprzyja zakochanym i hazardzistom. Pomaga w medytacji. Kamień należy kłaść w świetle księżyca, które daje mu energię.

IMG_0595

Przyprawy

Najważniejszym produktem eksportowym Sri Lanki jest cynamon najbardziej ceniony przez ekspertów ze względu na słodki smak. Stanowi 80% światowego rynku. W skład curry wchodzi kozieradka, kardamon, goździki, kmin, cynamon, kolendra, gorczyca i listki curry. Stanowi podstawowy dodatek do dań kuchni lankijskiej. Niezwykle ceniony w przemyśle kosmetycznym jest znakomity olejek sandałowy – wygładza skórę. Olejek cynamonowy na ból zęba i ucha. Olejek cytronela odstrasza komary. Czerwony olej do masażu na bóle stawów i artretyzm. Olejek zielony na żylaki. Olej kokosowy to odżywka do włosów. Ananas czerwony przydatny w odchudzaniu, krem z kurkumą stosowany do depilacji. Aloes na poparzenia słoneczne, wanilia do deserów. Cynamon, kardamon i gałka muszkatołowa zioła zwiększające doznania erotyczne.

Herbata

Przybyła na Cejlon w latach 70-tych XIX wieku. Brytyjczycy posadzili pierwsze drzewka herbaciane w ogrodach Paradenia w 1824 roku. Młody Szkot James Taylor po otrzymaniu nasion herbaty stworzył pierwszą eksperymentalną uprawę na plantacji Loolecondera w 1867 roku. Właściciele plantacji kawy, które zniszczył grzyb zwany rdzą kawową szukali alternatywy. Sri Lanka jest czwartym największym producentem herbaty na świecie po Chinach, Indiach, Kenii i drugim największym eksporterem po Chinach.

Herbata tu produkowana różni się od siebie pod względem intensywności aromatu. Najkorzystniej rozwija się na terenach górzystych na różnych poziomach od 600 do 2000 m. n.p.m. Najlepszej jakości zbierana jest na wysokości 1200 metrów n.p.m. zwana ,,high grown tea”. Drzewka herbaciane przycinane są do wysokości 1 metra. Dają dobrej jakości produkt prze 50 lat.

Kobiety po zerwaniu kilku najświeższych liści wracają do tego samego drzewa po 7 dniach. Produkowana jest tu herbata czarna, zielona, biała zwana srebrną i złota. Posiada specjalne oznaczenia określające klasę herbaty ze względu na rodzaj i wygląd liści. Herbata jest ręcznie zbierana cały rok przez Tamilki do specjalnych koszy zawieszonych na głowie, przewożona do fabryki, poddawana procesowi, rolowania, segregacji, fermentacji i suszenia. Maszyny rolujące rozdrabniają liście z których uwalniają się enzymy. To właśnie nim herbata zawdzięcza smak i zapach. Liście są dzielone ze względu na wielkość od której uzależniona jest moc naparu. Duże liście dają słaby napar natomiast małe listki bardzo mocny. Herbata traci 1/4 swojej wagi. Czarna herbata fermentuje około 2 godzin w wilgotnym miejscu. Kolejnym etapem produkcji jest suszenie i sortowanie. Suszenie odbywa się w piecach opalanych drewnem lub w piecach elektrycznych. Następnie produkt jest oczyszczany z gałązek i dzielony na różne gatunki. OP-herbata bardzo słaba, PEKOE-herbata słaba, BOP-herbata średnio mocna, BOPF-herbata mocna, DUST-herbata bardzo mocna. Najmniej cenioną jest herbata w torebkach ze względu na niską jakość produktu. W sprzedaży dostępne są również herbaty z dodatkiem suszonych owoców lub kwiatów. Każda partia testowana jest przez kiperów. Ich opinia dyktuje ceny na aukcjach, które odbywają się dwa razy w tygodniu w Kolombo. Na Sri Lance herbatę pije się z odrobiną mleka i dużą ilością cukru. Herbata zielona zachowuje jasny kolor ponieważ bo przewiezieniu do fabryki jest suszona, podgrzewana parą wodną i nie poddawana procesowi fermentacji. Do produkcji złotej i srebrnej zbiera się nie rozwinięte pączki listków i poddaje suszeniu.  Złotą przez 24 godziny, srebrną przez 12 godzin. Herbaty te charakteryzują się słomkowym kolorem, łagodnym, smakiem i wysoką ceną. Na plantacjach pracuje 300 tys. tamilskich zbieraczek. Na wyspie działa 1600 fabryk herbaty przy których znajdują się sklepy w których możemy zakupić oryginalny produkt. Herbata Cejlońska to nazwa zarezerwowana jedynie dla herbaty wyprodukowanej i pakowanej na miejscu, wyselekcjonowanej przez specjalistów i opatrzonej specjalnym logo z wizerunkiem lwa. Herbata zawiera witaminę A, A1, B2, C, K. Pobudza, zmniejsza zmęczenie, redukuje stres, zmniejsza ryzyko powstania udaru, chorób serca, raka, wzmacnia szkliwo zębów, działa bakteriobójczo.

 

Palma Kokosowa

Drzewo, które zaspakaja wszystkie życiowe potrzeby człowieka. Orzech posiada 70% tłuszczu, 14% cukru, 7% białka, witaminę C i potas. Miąższ używany w cukiernictwie i kosmetyce, mleczko i olej w kuchni, płyn z orzecha stosowany jest przy problemach żołądkowych. Włókno kokosowe używane do produkcji lin, szczotek, koszy. Z drewna wyrabia się łodzie, meble, instrumenty muzyczne. Z liści powstają dachy. Skorupy orzechów służą do produkcji węgla drzewnego i mycia słoni. Z korzeni uzyskuje się płyn do płukania ust. Przemysł filmowy wykorzystuje odgłos uderzeń orzecha jako znakomity podkład dźwięku koni w galopie. Na Sri Lance znajdują się olbrzymie przynoszące spore zyski plantacje.

Kauczuk

Otrzymywany jest z drzewa kauczukowca. Po nacięciu kory w kształcie litery V mleczny sok spływa do naczynia umieszczonego poniżej, które napełnia się po 5-8 godzinach. Uprawiany w wilgotnym i tropikalnym klimacie. Kauczuk jest składnikiem mlecznego soku u ponad 2000 roślin. W  produkcji przemysłowej używa się  tylko kilku gatunków. Posiada właściwości elastyczne niezbędne do produkcji gumy, opon, kabli, klei. Był wykorzystywany w Ameryce jeszcze przed odkryciem jej przez Kolumba. Z każdego drzewa można uzyskać 5 kg surowca. Zebrane mleczko jest oczyszczane i podlega dalszej obróbce w fabrykach. Obecnie na dużą skalę produkuje się kauczuk syntetyczny, który wypiera naturalny. Wykorzystuje się go do produkcji 40000 przeróżnych wyrobów.

Poprzez dalsze korzystanie z serwisu zgadzasz się na korzystanie z plików cookie sprawdź

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close